Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Banofi (Μπάνοφι)

Extra παχυντικό, extra νόστιμο.. Αξίζει την κάθε του θερμίδα !! :)

Τα υλικά θα τα διαχωρήσουμε σε 6 βάσεις για να είναι πιο εύκολη η κατανόηση της εκτέλεσης!!!
Υλικά:
1η βάση
1 πακέτο μπισκότα (πτι-μπερ)
1 σφινάκι γάλα
200 gr βούτυρο
1 σφινάκι κονιάκ ( αν θέλουμε επειδή θα φάνε παιδια να το αποφύγουμε δεν θα επηρεάσει την συνταγή)
2η βάση
1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
1 ποτίρι γάλα
2 μπανάνες κανονικού μεγέθους
3η βάση
3 μπανάνες
λίγο τριμμένο μπισκότο
4η βάση
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα που το έχουμε καραμελώσει τουλ απο την προηγούμενη για να έχει κρυώσει
5η βάση
500 ml κρέμα γάλακτος
200 gr ζάχαρη άχνη
4 κ.σ λικέρ καφέ
6η βάση
τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα

Εκτέλεση:
1η βάση
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτηρο και προσθέτουμε το πακέτο τα μπισκότα σπασμένα με το χέρι και ανακατεύουμε να πάει σε όλα τα μπισκότα το βούτυρο και να γίνει ένα μίγμα. Απλώνουμε σε ένα βαθύ πυρέξ ή σε μία φόρμα για τσιζκεικ (βαθύ γιατί θα είναι ψιλό). Το αφήνουμε στο ψυγείο 10-20 λεπτά και αφού κρυώσει περιχύνουμε με τα σφηνάκια του γάλακτος και του κονιάκ. Αφήνουμε στο ψυγειο να κρυώσει.
2η βάση
Βάζουμε σε ένα μίξερ τις 2 μπανάνες ψιλοκομμένες και προσθέτουμε το γάλα να γίνει χυμός. Σε ένα τιγάνι βάζουμε την ζάχαρι μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα και προσθέτουμε τον χυμό μπανάνας. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις ελάχιστα και ρίχνουμε το μίγμα πάνω από την βάση του μπισκότου.
3η βάση
Ψιλοκόβουμε τις μπανάνες και σπάμε μερικά μπισκότα με το χέρι. Στρώνουμε τις μπανάνες πάνω απο την 2 βάση και ρίχνουμε από πάνω τα σπασμένα μπισκότα.
4η βάση
Βράζουμε το κουτί του ζαχαρούχου 2- 3 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει, το κουτί πρέπει να είναι κλείστό και να έχουμε βγάλει το περυτίλιγμα. Καλό είναι να το έχουμε ετοιμάσει τουλάχιστον από την προηγούμενη μέρα και γιατί θέλουμε να μην είναι ζεστό και για να κερδίσουμε χρόνο. Αφού έχουμε έτοιμη την καραμέλα μας και θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε ανοίγουμε το κουτί μας και περιχύνουμε την καραμέλα μας πάνω από την 3 βάση.
5η βάση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε ένα μίξερ μέχρι να σφίξει και γίνει σαντυγή (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και έτοιμη morfat ή άλλη φυτική και άγλυκη). Προσθέτουμε το λικέρ του καφέ, ανακατεύουμε ελάχιστα και περιχύνουμε το μίγμα μας πάνω από την 4η βάση.
6η βάση
Τρίβουμε μια κουβερτούρα ή αγοράζουμε έτοιμη τρούφα σοκολάτας και ρίχνουμς πάνω από την 5η βάση.
Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις , τρώγεται και αμέσως αλλά για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα καλό είναι να μείνει στο ψυγείο.

tips:
Αν δεν έχουμε λικέρ καφέ μπορούμε να αναμείξουμε λίγο καφέ σε ένα λικερ σοκολάτας ή σε λίγο κονιάκ
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιησουμε καφέ ή αλκοολ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λικέρ καφέ με λίγο γάλα χτυπημένο με κακάκο και το αλκοόλ απλά να το παραλύψουμε.
Επειδή το γλυκό είναι ψιλό και είναι δύσκολο στο κόψιμο, ανάλογα την περίσταση που το θέλουμε, μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε βάσεις π.χ. την 2η βάση μόνη της ή την 3η και την 4η βάση μαζί. Το γευστικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο, θα είναι όμως πιο εξυπηρετικό και πιο εμφανίσιμο το γλυκό στο σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου