Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Μαρμελάδα σύκο

Γιάμιιι!! μαρμελάδα σύκο.. Η πρώτη μου συνταγή ελπίζω να σας αρέσει, ήθελα τόσο πολύ να βρω μια καλή συνταγη για μερμαλάδα σύκου που τελικά την εφτιαξα.. Λατρεύω τα σύκα σαν φρούτο, τα λάτρεψα και και σαν μαρμελάδα.
 

Υλικά:

  • 1 κιλό σύκα με την φλούδα τους (για ένα μεγάλο και ένα μεσαίο βάζο μαρμελάδας)
  • 2 κ.σ καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι (μισή μύτη απο ένα κουταλάκι του γλυκού)
  • 250 γρ μέλι
  • 1 καπάκι brαndy ή κονιάκ
    χυμό από μισό λεμόνι
  • νερό (όσο πάρει)

Σε ένα τούλι, σαν αυτό απο τις μπομπονιόρες στους γάμους ή τα βαφτίσια:

  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 γαρυφαλάκια
  • 3 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 2 φύλλα λεμονόχορτου
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • μία λεπτή φέτα λεμόνι
  • πιπέρι schezwan (ταριάζει πολύ με τα γλυκά)
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα (βαθιά κατά προτίμηση), βάζουμε τα σύκα μας με την φλούδα τους, αφού τα έχουμε πλύνει καλά και τα χουμε σταυρώσει με το μαχαίρι ώστε να μπορούμε να ελέξουμε ότι δεν είναι χαλασμένα, προσθέτουμε τη ζάχαρη,το αλάτι, το μέλι, το κονιάκ, το χυμό από το λεμόνι, το τούλι με τα αρωματικά μας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, να βγάλουν τα σύκα μας τα ζουμιά τους και να δέσουν με τα αρώματα των υπόλοιπων υλικών μας για 3 ώρες.. .. .. Αφού περάσουν οι 3 ώρες προσθέτουμε το νερό μας να καλύψει ίσα ίσα τα σύκα μας και ξεκινάμε το βράσιμο. Βάζουμε το μάτι μας στο δυνατό μέχρι να πάρει μια πρώτη βράση το νερό (κάνει φουσκαλες), ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε σε μεσαία θερμοκρασία το μάτι μας. Το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Στα 45 λεπτά περίπου το αφήνουμε να σιγοβράσει στο χαμηλό 45 λεπτά ακόμα ή τόσο όσο χρειάζεται για να δούμε ότι έχει αρχήσει να σφίγγει η μαρμελάδα μας. Σβήνουμε το μάτι και τα αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μια πετσέτα, ώστε να μαζεύει την υγρασία και μετά κλείνουμε και το καπάκι από πάνω.
Αν την άλλη μέρα η μαρμελάδα μας είναι σφιχτή την ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσει αν δούμε ότι είναι ακόμα σφιχτη μετά το ανακάτεμα, για τα γούστα μας, μπορούμε να την βάλουμε πάλι στη φωτιά και να προσθέσουμε σιγά σιγά λίγο νερό μέχρι να πάρει την μορφή-υφή που θέλουμε. Αν είναι πολύ ρευστή τότε απλά την βάζουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. (με το βράσιμο θα εξατμιθούν τα περίσια υγρά και θα σφίξει η μαρμελάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου