Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Μουστοκούλουρα

Μυρίζουν υπέροχα.. είναι απίθανα, πάνε με τον καφέ, είναι και νηστίσιμα !!! Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένα κουλούρι ;;!!;;!!!!

Υλικά:

  • 250 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 250 ml λάδι (ή βούτυρο)
  • 250 ml πετιμέζι (γίνεται και με μούστο)
  • 125 ml νερό
  • τριμμένη φλούδα από ένα μεγάλο πορτοκάλι ή δυο μικρά
  • 125 gr ζάχαρη (μισή κούπα)
  • 4 κ.σ. μέλ
  • 4 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. κακάο
  • καπάκια (περίπου 2 κ.σ.) κονιάκ ή brandy
  • 1 κ.γ. αμμωνία
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ΄γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
  • σουσάμι (προαιρετικά)
 

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υγρά που έχουμε στα υλικά μας: το χυμό, το λάδι, το πετιμέζι και το νερό και αναδεύουμε ώστε να αναμειχθούν μεταξύ τους. Προσθέτουμε την σόδα, την αμμωνία και το μπέικιν, ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί το μίγμα μας.. Προσθέτουμε το κονιάκ, τη ζάχαρη, το κακάο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί η ζάχαρη (να μην κάνει κρατς κρατς). Προσθέτουμε και το μέλι και ξανά ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινιζοντάς το (αν θέλουμε μπορούμε να το έχουμε ήδη κοσκινισμένο σε κάποιο άλλο σκεύος και να το προσθέσουμε σιγά σιγά) μαζί με το αλάτι και όσο ρίχνουμε το αλεύρι παράλληλα ζυμώνουμε ώστε να ελέγχουμε πόσο αλεύρι σηκώνει το ζυμάρι μας, θέλουμε το ζυμάρι μας να είναι εύπλαστο χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε σε κουλουράκια πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά.
Μπορούμε να κάνουμε και διάφορα άλλα σχέδια που έχουμε φανταστεί αρκεί να είναι σε ίσο πάχος ώστε να ψήνονται ομοιόμορφα.
Τα μοστοκούλορα μας όσο τα αφήνουμε ασκέπαστα να κρυώσουν σκληραίνουν, αν τα θέλουμε πιο τραγανά αρκεί να τα ψήσουμε παραπάνω, ώστε να στεγνωσουν τα υγρά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου